Flockmen – een uitdagend spel houten poppetjes. By Kelly Aarts from Netherland

Op Instagram zie ik regelmatig leuke dingen voorbij komen. Zoals de Flockmen bijvoorbeeld. Kleine houten poppetjes, waarmee je heerlijk kunt bouwen. Toen ik deze mocht gaan reviewen, was ik dan ook dolblij! Wat kun je allemaal met deze Flockmen?

Wat zijn Flockmen?

Laten we beginnen bij het begin. Flockmen: wat is dat nu eigenlijk? De Flockmen zijn kleine, houten poppetjes. Het bedrijf achter Flockmen is een jong familiebedrijf uit Letland. Zij richten zich op het ontwerpen en ontwikkelen van open-end speelgoed, waarbij de creativiteit en fantasie van een kind gestimuleerd wordt.
De Flockmen zijn duurzaam geproduceerd in Europa.
Het leuke van de Flockmen figuren is hun vorm. Ze passen precies in elkaar. Daardoor kun je er heel veel mee!

Wat kun je met Flockmen?

Deze houten poppetjes dagen natuurlijk meteen uit om lekker mee te spelen. Tijdens je spel, kun je de poppetjes inzetten als speelfiguren, om vader, moeder, opa, oma of kind mee te spelen.
Maar er kan nog veel meer mee! De Flockmen hebben een bijzondere vorm en passen precies in elkaar. Daardoor zijn ze heel interessant. Het lijkt wel een puzzel, je kunt de poppetjes als een piramide in elkaar klikken.
Wil je dit gemakkelijk doen, dan doe je dit op een plat vlak, dus bijvoorbeeld plat op de tafel of vloer. Wil je het moeilijker maken, dan probeer je deze piramide juist de hoogte in te bouwen. Dan mis je een stukje stevigheid, waardoor het meteen een grotere uitdaging is.
Kinderen leren met Flockmen dus veel, zoals bijvoorbeeld bouwen, constructie, balans, patronen en tellen.

Meteen aan de slag!

Toen hier de doos met Flockmen binnen kwam, zijn we er meteen mee aan de slag gegaan! Want dat is wat je meteen doet met dit materiaal: je gaat ermee spelen. Mooi om te zien dat het idee van dit speelgoed dus ook zo meteen uitpakt. Het speelgoed is ‘open-ended’ zoals ze dit noemen, het dient niet één bepaald doel, maar je kunt het op meerdere manieren inzetten, en hier eindeloos dingen mee bedenken. En dat klopt ook zeker!
Eerst gingen mijn jongste dochter ze op een rijtje zetten en tellen. Iets later kreeg ze door dat je er ook mee kunt bouwen. Dat is in het begin echt wel even puzzelen en uitproberen, want je moet even doorhebben hoe ze precies in elkaar passen.

Als je dit plat op de tafel doet, gaat dat gemakkelijker dan als je er echt een piramide van maakt. Vervolgens gingen wij aan de slag om een ‘gekke toren’ te maken. Kun je ook een toren maken, zonder stevige basis? Leuk om zo aan de slag te gaan met het bouwen en kijken wie de hoogste toren kunt maken.

Stickersets

Je hebt Flockmen in verschillende maten sets. Van 16 poppetjes tot een set van 100 stuks. Maar er is ook een leuke aanvulling op de Flockmen sets: je kunt er ook stickersets bij kopen. Er is een stickerset met kleuren, een stickerset met witte stickers en een stickerset met speelfiguur poppetjes. Zo kun je echt weer een andere draai aan het speelgoed geven.
Ik heb ook 2 stickersets mogen ontvangen. Dit gaf meteen weer een leuke, nieuwe impuls aan je spel.

De kleuren stickerset bevat 16 stickers: 8 in de kleuren van de regenboog en 8 pastelkleurtjes. Een leuke manier om spelenderwijs met de kleuren bezig te zijn. Mocht je de stickers uiteindelijk toch beu zijn, dan kun je de stickers ook weer eenvoudig verwijderen om de naturel look weer terug te krijgen.
De personalisatiestickerset bevat verschillende figuren, zoals bijvoorbeeld een brandweerman, astronaut, artiest, prinses en nog veel meer. Ideaal om de poppetjes in de bouwhoek in te zetten bij rollenspel!

Extra uitdaging met de downloads van de site

Als je dit zo leest, is er al zat te doen en te bedenken met Flockmen. En toch…. er is nog meer! Via de site van Flockmen kun je een aantal "Freebies" downloaden.
Er staan 2 downloads op die ik echt heel interessant vind. Niet alleen voor thuis, maar ook voor het gebruik in de klas. Ik heb voor mijn eigen kleutergroep al een set van beide kaarten gelamineerd.
Zo zijn er printbare bouwuitdagingskaarten. Deze gaan van gemakkelijke bouwopdrachten tot behoorlijk pittige bouwopdrachten! Kun je precies nabouwen wat er op de kaart staat?

Deze kaarten zijn heel interessant, omdat ze je soms ineens echt op nieuwe bouwideeën kunnen brengen, die je in je vrije spel weer kunt toepassen. Zo kwamen mijn meiden er ineens achter dat de poppetjes er op bepaalde plekken ook ondersteboven tussen passen!
Verder kun je ook nog een afdrukbare patroonpuzzel vinden. Je ziet dan een vorm, maar dit zijn alleen de buitenlijnen. Lukt het om de poppetjes op de juiste wijze binnen de vorm te krijgen?
Deze opdrachten zorgen er echt voor dat je heel analytisch gaat denken. En lukt het je ook om de poppetjes rond te bouwen?

Ons eindoordeel over Flockmen

Hier kan ik kort over zijn: de poppetjes van Flockmen zijn zeker een aanrader! Voor thuis én in de klas. Het heeft gewoon zoveel mogelijkheden, dat het echt een heel leuk materiaal is. Je kunt er ook mee tellen en ze bij diverse lessen in de klas inzetten.
En als je de beslissing neemt om Flockmen aan te schaffen, dan zou ik adviseren om meteen een grote set te kopen! Een kleine set is leuk om mee te beginnen en te experimenteren, maar als je er meer hebt, kun je echt ingewikkelde bouwwerken maken en er met meerdere kinderen mee spelen!

 

 

* Thank you Kelly for sharing your experience with Flockmen!  https://www.mamascrapelle.nl/flockmen/

Leave a comment